TJEJJOURERNAS HISTORIA

Den första tjejjouren startade 1996 i Stockholm. Sedan dess har fler tjejer organiserat sig, startat tjejjourer över hela landet och en ny rörelse har fötts.

Tjejjoursrörelsen har vuxit ur kvinnojoursrörelsen och de delar riksorganisationer. Skillnaden är att tjejjourerna har en yngre målgrupp och att de som hör av sig inte bara är utsatta för våld utan också kan ha annat de behöver stöd kring. Många tjejjourer jobbar också förebyggande och de har sällan något skyddat boende.

I början hade tjejjourerna sina samtal över telefon men nu är det vanligast med samtal över mejl och chatt.

2008 gick tjejjourerna samman och startade Tjejjouren.se för att bättre nå ut till unga tjejer. Vid lanseringen 2010 blev suget efter tjejjourerna tydligt och succén var ett faktum.

VAD ÄR EN TJEJJOUR?

Tjejjourerna är ideella föreningar som jobbar gratis med att stötta och stärka unga tjejer. Alla som identifierar sig som tjej kan kontakta en tjejjour för stöd eller pepp.

I Sverige finns det drygt 60 tjejjourer och nära tio ungdomsjourer, från Malmö i söder till Kiruna i norr.

Ungdomsjourerna har en liknande verksamhet som tjejjourerna med skillnaden att de organiseras av och vänder sig till personer av alla kön.
Tjejjourerna och ungdomsjourerna kan kontaktas genom chatt, mail och telefon. Några går det också bra att besöka.

En del jourer ordnar sommarläger, tjejgrupper och workshops i skolor. Många skriver debattartiklar och arrangerar demonstrationer och föreläsningar.

På jourerna lyssnar vi utan att döma, predika eller ställa diagnoser. Vi jourtjejer är inga experter eller professionella kuratorer, men vi vill gärna lyssna och peppa så gott vi kan. Vi kan också tipsa om bra ställen att vända sig till eller följa med om man vill göra en polisanmälan.

Tjejouren Tindra

Tindra startades 2009 och drivs helt av ideella krafter. Under åren 2009-2015 var vi en del av Kvinnojouren Frideborg men tog beslutet att bli en egen förening, detta blev vi 2016.

Vi jobbar med en chatt som vi har varje måndag mellan 20-22, Vi får även många mail som vi svara på så fort vi kan! Vi deltar i olika evenemang under året som tex Pride. Vi försöker nå ut till unga tjejer genom att marknadsföra oss på ungdomsgårdar, skolor, sociala medier, ungdomsevent och tidningar.

Vi samarbetar med polisen lokalt och med fältgruppen i Karlskrona

Vi är även ute på stan vissa helger om året då vi vet att trycket är extra stort
Nattvandrar som förening under sommaren

Och mycket mer…

Vår vision

  • att kunna ha tjejgrupper och workshops på ungdomsgårdar eller skolor
  • att kunna föreläsa på skolor för unga killar och tjejer
  • att kunna förebygga mäns/pojkars våld mot tjejer
  • att bli många fler volontärer

Vad tror ni att vi får för frågor på vår chatt??

Vi pratar om: Alkohol, droger, tobak, mediciner, anhöriga, bröst, familjen, feminism, flirta, gravid, hångel, hår (ska man ha eller inte), identitet vem är jag??, kärlek, kroppen, mens, mobbning, ensamhet, onani, preventivmedel, sex, skada sig själv, våld, vänskap, våldtäkt och sexuella övergrepp, vikt…är jag tjock är jag smal, ångest, depression m.m m.m